Vasvári Játékszín

A Vasvári Játékszín Egyesület 1987-től folyamatosan működő szervezet. Működési formájában volt egyesületi, vállalkozó által támogatott, forma nélküli civil szervezet és 2019-től ismét egyesületi formában működik. Intézményi háttér nem volt mögötte soha, de sok partnerrel működött együtt az elmúlt évtizedekben. Évente egy darabot mutat be és 25-30 alkalommal játssza a megyében, az országban és a határon túl. Erdélyi kapcsolatai három évtizedesek. Általában évente egy turnén tart előadásokat ott 5-8 helyszínen. Az előadásokon túl részt vesz a település életében, az ünnepeken és rendezvényeken. Szavalóival, konferálóival állandó szereplője a város rendezvényeinek. A vasvári színjátszó fesztiválokban az egész csoport részt vesz nemcsak előadásával, hanem szervezőként is. Tagjai a tizenévestől a hatvan éves korosztályig vannak. Repertoárján komédiák, abszurdok, mesék és színművek, valamint monodrámák vannak.

Utóbbi években tanult darabjai: Vásári komédiák (5 20 perces), Machiavelli: A fráter c. komédiája, Székely János: Caligula, Sőtér István: Júdás, Sütő András: Kain és Ábel.

2001-ben a csoportra épülve került bemutatásra;  Nyilassy Judit: Hol vagy csillagom c. népi vallásos színjátéka. Haza Szép címen találkozókat szervez közéleti emberekkel, írókkal, művészekkel. (Tolcsvay Béla, Vidnyászky Attila, Döbrentei Kornél, Mátyus Aliz,). Évente a kezdeményezésére a város és a térség művészeti csoportjaival nyaranta bemutatókat szervezett vidéken és Vasváron.

2021-ben elkészítette Csengey Dénes:A Tejút Lovasa c. darabot melyet a többivel együtt igény szerint játszik a magyar nyelvterületen.

Darabajaival - műfaji tekintet nélkül -, arra törekszik, hogy a vidék közösségei számára minőségi értéket közvetítsen és aktivitásra ösztönözze az embereket a saját településükön.

A csoport facebook oldala

Képek