Hegyháti Napok

Hegyháti Napok

A hátrányos helyzetű kistérség 22 települése közös összefogásaként tárja a fesztivál a világ elé értékeit. Az eredeti koncepció lényege, hogy a térségi összefogást erősítse, a kultúra minél több ága legyen jelen, jelenjen meg a helyi érték és hozza közel a nagyvilágot is a nemzetközi kapcsolatokkal.  A Nemzetközi Színjátszó Fesztivál indítja a nyári programokat és minden nyári héten zajlanak előadások. Az egyes helyszínek és programok magukban is megállják a helyüket, de ugyanakkor hatnak is egymásra. Erős elemeiévé váltak a térségi rendezvényeknek a zenei programok és a kiállítások. Nemzetközi kapcsolatok bővülnek ennek köszönhetően.

A négy évtizede működő fesztivál nagy utat járt be. Itt kell megemlíteni a szervező elődöket: a művelődési ház hajdani vezetőinek, Sógor Bélának, később Komor Andrásnak is komoly érdemei vannak e nagy út kikövezésében. A térségi összefogást minden partner természetes erőnek tartja. A helyi értékek a rendezvényhelyszíneken beépültek a fesztivál egészébe. (Láthatóvá, elérhetővé tették a helyi termékeket.) A Nemzetközi Színjátszó Fesztivál megadta a Hegyháti Napok reflektorfénybe helyezését. A kistérség minden települése részese volt a két hónapos eseménysorozatnak.

Kapcsolatok alakultak és barátságok szövődtek. A települési vezetők általában jelen voltak. Folytatódott kiállításokkal, zenei koncertekkel. (templomban és szabadtéren.) A falvakban meghatározó eseményként jelentek meg a programok és generáló hatással voltak jelen. Igényt támasztottak. Közös alkotó táborok zajlottak a térségben.

Az egész nyári időszakban a térségi összefogással minden hétvégére jutott program. A települések egymás között is gyakrabban jelentek meg fellépőként, vagy nézőként. A vizuális kultúra fejlesztésében két képzőművész alkotótábor is közreműködött.

Képek